Joulukuista luontoilua Parmaharjulla

Liedon Parmaharju, sinne suuntasimme fatbikien renkaat ja lähdimme katselemaan joulukuisia polkuja varsinaissuomalaisessa metsässä. Parmaharju on tunnettu maamerkistään hyppyrimäestä, jonka tosin Matti Nykänen olisi jo aikoinaan halunnut räjäyttää. Parmaharjulla on varsin hyvät korkeuserot muuhun Turun ympäristöön verrattuna, polkuja ja hiihtolatujen pohjiakin on ainakin aikoinaan ollut ihan mukavasti. Nyt vain tahtoo olla käyttäjiä poluilla niin vähän että eivät tahdo pysyä avoinna.

IMG_6850

Kimpassa taas

Luontopolulla

Lähdimme kiertämään niin sanottua hiihtotietä pitkin. Hiihtotie on valaistu muutaman kilometrin mittainen talvisin hiihtokäyttöön tarkoitettu reitti, jota näin kuivan maan aikaan voi ajella jopa autolla. Hetken aikaan ajettuamme lähtee oikealle kiipeämään vanha tienpohja josta aikoinaan on hiihtoladutkin menneet. Menneessä aikamuodossa, koska viime vuosina ei lunta ole tarpeeksi ollut.

IMG_6849

Kalliobaanaa

 Harjun päällä menee todella makeaa kalliobaanaa sekä mukavasti muita polkuja. Me lähdimme kiertämään lyhyempää 6km luontopolkua myötäpäivään.  Reitti koostuu juuri tuosta hienosta kalliopolusta, muutamasta metsäautotien pätkästä, suoalueesta ja mukavista metsäpoluista. Tuota lyhyempää luontopolkua voi kyllä suositella lähes kaikille, pari pakollista talutuskohtaa on, mutta muuten pääsee hyvinkin ajamalla läpi.

IMG_6853

Kalliota ja polkuja ihan mukavasti

 

IMG_6844

Nousuakin löytyy

Tosin nyt kosteampaan vuoden aikaan oli hieman haasteita Mustasuon pitkospuilla. Mustasuon läpi menee hyvä ajettava polku joka ylittää kolme melko suurta ojaa, mutta kaikkien kohdalla on juuri tehdyt hyväkuntoiset sillat. Lyhyempi luontopolku on muutenkin viime vuoden aikana läpikäyty ja huollettu. Reitin varrella on myös pari taukopaikkaa joissa voi nauttia eväitä. Lisäksi lähtöpaikalla Parmaharjun pihalla on isompi nuotiokatos tulisijoineen.

IMG_6858

Pitkokset ei niin hyvin aseteltuna

 

IMG_6869

Pikku siltoja Mustasuolla

 

IMG_6871

Ojat on… suoria

Hyppyrimäki

Luontopolun kierrettyämme lähdimme kiipeämään kohti hyppyrimäkeä, maisemia ihailemaan. Itse hyppytorni rupeaa olemaan melko iäkäs ja se onko sinne turvallista enää kiivetä jää jokaisen omaan pohdintaan. Maisemat ovat hienot ;)

IMG_6880

Parmaharjun K-80

 

IMG_6875

Hyppyrin juurella

Hyppyrimäen juurelta lähtee muutama mukava polku kohti Lietoa. Polut ovat selvästi alamäkipainotteisia ja loppuvat Savijoen rantaan. Savijoen yli pääsee kuivempaan aikaan melko helposti, mutta juuri nyt tuli hieman ennen joelle saapumista mieleen että kuinkas nyt? Vettä oli joessa kuten koko metsässä erittäin runsaasti, kello myöskin lähenteli jo kolmea joten jos takaisin olisi pitänyt kääntyä olisi hämärä päässyt yllättämään. Lamppua ei tietenkään ollut matkassa, vaikka pitäisi olla, koska eihän sitä ikinä tiedä mitä voi tapahtua. 

IMG_6883

Kohti Saviojaa

 

IMG_6889

Savioja ;) yli vaan!

Onneksi joku ystävällinen on tehnyt näitä kelejä varten yläjuoksulle hienon sillan ja sitä käyttäen pääsimme kuivin kengin joen yli. Loppumatkan ajelimme pellon läpi ja pyörätietä pitkin takaisin Parmaharjulle.

IMG_6897

Silta löytyi

Ihan mukavia polkuja, joskin pientä tietämystä vaaditaan jotta kaikki löytyvät. Pidempää luontopolkua ei voi ”pidennyksen” osalta suositella kenellekkään. Se on pelkkää tunkkaamista!

Uutta pyörää?

Illalla kotona rupesi voimistumaan jälleen vahva tunne, oliko kyseessä viimeinen ajelu nykyisellä pyörälläni… ?
Olin jo pitkään ollut harvinaisen ihastunut uuden Beagreasen väritykseen.  Juuri niin… väritykseen! Uudessa rungossa ei ole mitään muuta eroa nykyiseen pyörääni, mutta riittääkö pelkkä väri vaihtamisen perusteeksi?
Itselläni on mielestäni hyvä peruste :) Olen aina ollut erittäin kova fani vanhoja Kleineja kohtaan ja uusi Salsan väritys muistuttaa erittäin paljon omistamaani Klein Adroit Backfirea. Kyseinen Adroit tuli myytä pari vuotta sitten Espanjaan ja se ehkä on hieman kaduttanut. Onneksi Kleineja jäi vielä muutamia omaan talliin, niin ei ikävä pääse liian suureksi ja lisäksi on huomattavasti edullisempaa hommata uusi Beargreasen-runko kuin Kleinin Backfire Adroit!

adroitti

Klein Adroit Backfire 1991 ja vähän vanhempi kuski…

 

IMG_6915

Salsa beargrease 2016

Katsotaan kuinka tässä käy, mutta nykyinen Salsa ainakin päätyi myyntiin ja uusi odottaisi heti kun saisi kaupat aikaiseksi nykyisestä… ja tosiaan pelkän värin vuoksi!

#fatbikefinland

Fat-Bike.fi

Suomalainen fatbike-pyöräilyyn keskittynyt sivusto.

Vapaamuotoisia sitoutumattomia juttuja / testejä kaikesta paksupyöriin liittyen.

- Onko jotain kerrottavaa
- Hienoja kuvia julkaistavaksi
- Haluatko esitellä tuotteita
- Kiinnostaako kirjoittaa juttuja

Ota yhteyttä!

fbf@fat-bike.fi

Ota yhteyttä:

copyright © Fat-Bike Finland 2021