Hupia ja huikeita harjuja Hossassa

Suomen uusin kansallispuisto, Hossa, tarjoaa seikkailua ja sopivan haastavaa maastoa kaikentasoisille (läski)pyöräilijöille. Kaupan päälle saa julmetun komeat maisemat ja ainakin heinäkuun alussa mukavan määrän iniseviä ystäviä.

Hossanlahdenharjulla ei kulje varsinaista maastopyöräreittiä, mutta retkeilyreitilläkin saa pyöräillä.

Hossanlahdenharjulla ei kulje varsinaista maastopyöräreittiä, mutta retkeilyreitilläkin saa pyöräillä.

Starttasin armaan paksukaiseni kanssa Camping Hossan Lumosta, joka toimii loistavana base campina Hossassa retkeilevälle. Alkuosa reitistä ei ollut varsinaista maastopyöräilyreittiä, mutta onneksi Hossa on kansallispuistostatuksesta huolimatta säilyttänyt mahdollisuuden pyöräillä kaikilla retkeilyreiteillä. Lähdin rohkeasti kohtaamaan todella innostavaa ylämäkiosuutta, jolla Hossanlahdenharjulla kulkeva reitti alkaa. Alun vimmatusta vinttaamisesta ja puuskuttamisesta selvittyään saakin nautiskella mahtavasta harjumaisemasta, jossa toisella puolella Öllöri ja toisella puolella Hossanjärvi siintävät mäntyjen välistä kauniina ja sinisinä – hyvänä vastapainona pyöräilijän naamalle, joka jo tässä vaiheessa oli vähemmän kaunis ja varsin punainen.

Harjureitti päättyy Hossan luontokeskukselle, josta hetken zoomailtuani löysin pyöräilyreittien aloituspisteen. Kaikki pyöräilyreitit on merkitty maastopyöräily-merkillä ja värikoodilla reitin mukaan. Valitsin testireitikseni keskivaativaksi merkityn Harjujen huikosen, josta aioin vielä tarvittaessa (eli todennäköisen totaalisen ryytymisen kohdatessa) oikaista pienen pätkän.

Harjujen huikonen tarjosi upeaa polkua ja mahtavia maisemia.

Harjujen huikonen tarjosi upeaa polkua ja mahtavia maisemia.

Mitä mahtavuutta reitti tarjosikaan! Polku seurailee pitkälti Huosiusjärven rantaa, eteneminen oli vielä normaaliakin hitaampaa, sillä huikeat järvimaisemat pakottivat pysähtymään tuon tuostakin. Polku oli mukavaa ja kohtuullisen helppoa, jonkin verran juurakoita ja kiviä, mutta uskollinen Farley hoiti hommansa hienosti kuskin heikohkoista ajolinjoista huolimatta. Väistöharjoituksia kertyi muutaman muurahaispesän kohdalla, kaikeksi onneksi ilman odotettavissa ollutta pyllähdystä juuri kriittisellä hetkellä. Ainoa vastaantulija reitillä oli poroäiti vasansa kanssa, mutta nekin totesivat nopeasti rantapusikon lehdet huomattavasti kiinnostavammaksi kuin osin epätoivoisen rimpuiluni paksukaisen kanssa. Matka taittui joutuisasti, jopa niin joutuisasti, että hujautin ohi paikasta, josta oli tarkoitus oikaista Torkonluikean tulipaikan kautta.

Huosiusjärvi tarjosi mitä hienoimpia maisemaelämyksiä. Pysähdykset tosin olivat lyhyitä verenhimoisten kavereiden vuoksi...

Huosiusjärvi tarjosi mitä hienoimpia maisemaelämyksiä. Pysähdykset tosin olivat lyhyitä verenhimoisten kavereiden vuoksi…

Torkonluikeaan kuitenkin luikaistiin ja hetken riitti tunkkaamista kivikkoisessa ylämäessä, sen jälkeen taas pyörän selkään ja helppokulkuisempaa polkua jatkamaan. Reitin loppu kulki suureksi harmikseni pitkin Jatkonsalmentietä, asfalttitien pientareella ajaminen ei varsinaisesti maastopyöräilyltä tuntunut – paksukaisen rullaavuuskin on luokkaa lehmä makuulta ja täi tervasta, joten kovin miellyttäväksi ei reitin loppuosa muodostunut. Etenkin, kun ohi painoi pyöräilijää täpäristä mummomallin mankeliin. Maisemat kyllä olivat edelleen hienot, se hieman lohdutti.

Paluureitti Hossanlahdenharjun kautta tarjosi vielä muutaman kivikkoisen ylämäen ja reipasta alamäkitreeniä. Takaisin Hossan Lumolla oli hyvin tyytyväinen ja suureksi hämmästyksekseni myös edelleen täysin ajokuntoinen paksupyöräilijä. Uusia seikkailuja Hossan maastopyöräreiteillä jo suunnitellaan – miltä kuulostaisi seuraavaksi Sininen saavutus?

– Terhi, pyörävarikon vasen laita

P.S. Jos et jostain syystä saa omaa paksukaista mukaasi, Camping Hossan Lumo vuokraa Inseran fättejä. Ja niille, jotka toivovat paikallisopasta retkelle mukaan, pätevän ja mukavan sellaisen saa kätevästi Hikes’n Trailsiltä.

shamuswave @ Instagram

Connection error. Connection fail between instagram and your server. Please try again
#fatbikefinland

Fat-Bike.fi

Suomalainen fatbike-pyöräilyyn keskittynyt sivusto.

Vapaamuotoisia sitoutumattomia juttuja / testejä kaikesta paksupyöriin liittyen.

- Onko jotain kerrottavaa
- Hienoja kuvia julkaistavaksi
- Haluatko esitellä tuotteita
- Kiinnostaako kirjoittaa juttuja

Ota yhteyttä!

fbf@fat-bike.fi

Ota yhteyttä:

copyright © Fat-Bike Finland 2021