Fatbike

Mikä on fatbike ja miten se syntyi….

Fatbike on polkupyörä leveillä renkailla ja vanteilla. Renkaat ovat tyypillisesti 3.7″ tai suuremmat ja vanteet vähintään 44m leveät. Yleisimmin nykyään mennään 4.0″ renkailla ja 82mm vanteilla. Fatbiken runko on suunniteltu juuri leveille renkaille josta johtuen keskiön leveys on 100mm.

Fatbiket kehitettiin talviajoon, retkeilyyn  ja kilpailemiseen Alaskassa. Hyvin pian havaittiin niiden sopivuus myös aavikoille pehmeään hiekkaan. Nykyisin fatbiket ovat levinneet myös yleiskäyttöön ympärivuoden.

Alkuperäiset fatbiket olivat varustettu SnowCat-vanteilla joita ruvettiin valmistamaan Simon Rakowerin, All-Weather Sportin toimesta Alaskassa. Leveiden vanteiden kysyntä sai alkunsa Iditabike-kilpailun johdosta joka kilpailtiin ensimmäisen kerran 1987. Alunperin kilpailijat hitsasivat kaksi normaalia vannetta yhteen ja saivat näin kasvatettua renkaan leveyttä saadakseen lisää kantokykyä pyörälleen lumessa. Pian tämän jälkeen Simon Rakower kehitti SnowCat-vanteen joka mullisti talviajon lumessa. SnowCatit oli mahdollista asentaa lähes kaikkiin maastopyöriin, mutta hyvin pian haluttiin leveyttä lisää ja lisää.

Ray Molina kehitti rungon johon sai sovitettua 80mm vanteen ja 3.5″ renkaan. Nämä pyörät näkivät päivänvalon New Mexicossa joissa niillä ajeltiin aavikolla. Hyvin pian kyseiset renkaat ja vanteet löysivät tiensä kohti pohjoista, jossa ruvettiin tekemään runkoja ja muita osia pienissä pajoissa ympäri Alaskaa

Todellisen läpimurtonsa fatbiket näkivät kuitenkin vasta vuonna 2005 jolloin Surly julkisti Pugsley-rungon sekä Large Marge -vanteet ja Endomorph-renkaat. Surly oli lähestulkoon yksin markkinoilla seuraavat vuodet. Suurempana valmistajana seurasi perässä Salsa , joka esitteli alumiinirunkoisen Muklukin 2009. Samaan aikaan Surly esitteli Moonladerin, joka kasvatti renkaan leveyden 4.8″ ja vanne kasvoi 100mm.

Fatbikien kysyntä ylitti kaikki arvailut ja seuraavien vuosien aikana kaikki mitä valmistajat tekivät myytiin loppuun. Isot valmistajat astuivat mukaan 2013 kun Specialized, Trek ja Kona esittelivät omat mallinsa. 2013 esiteltiin myös ensimmäiset kokonaan hiilikuituiset rungot Salsan ja Borealiksen toimesta, pian perässä seurasi muutama vähemmän tunnettu valmistaja.

Nyt vuoden 2014 alussa fatbike-rungon valmistajia rupeaa olemaan jo viitisenkymmentä ja karkean arvion mukaan yli 10000 myytyä fatbikea..

 

 

shamuswave @ Instagram

Connection error. Connection fail between instagram and your server. Please try again
#fatbikefinland

Fat-Bike.fi

Suomalainen fatbike-pyöräilyyn keskittynyt sivusto.

Vapaamuotoisia sitoutumattomia juttuja / testejä kaikesta paksupyöriin liittyen.

- Onko jotain kerrottavaa
- Hienoja kuvia julkaistavaksi
- Haluatko esitellä tuotteita
- Kiinnostaako kirjoittaa juttuja

Ota yhteyttä!

fbf@fat-bike.fi

Ota yhteyttä:

copyright © Fat-Bike Finland 2021